Press centrum

Tiskové zprávy či vyjádření Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti a Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády České republiky.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva vyzval státy k ukončení války proti drogám a zavedení alternativních trestů

[K tiskové zprávě je připojeno plné znění zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva v češtině]

Praha, 11. 10. 2023 – Ukončete vláku proti drogám, zaveďte alternativní tresty, navyšte finanční prostředky na prevenci a zajistěte regulovaný přístup k návykovým látkám. To je ve stručnosti nové přelomové sdělení vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Podle něj nepřiměřené používání trestních sankcí způsobuje nevratné škody.

Čtěte více

Průlomová zpráva vysokého komisaře OSN vyzývá k dekriminalizaci držení drog pro vlastní potřebu a upozorňuje na nevratné škody prohibiční politiky

Praha, 2. 10. 2023 – Úřad vysokého komisaře pro lidská práva vyzval k přechodu od represivních opatření k řešení celosvětového problému drog a k využívání politik založených na lidských právech a veřejném zdraví. Podle něj nepřiměřené používání trestních sankcí způsobuje nevratné škody. Zpráva vyzývá státy, aby mimo jiné zvážily dekriminalizaci držení drog pro vlastní potřebu.

Čtěte více

Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage