Press centrum

Tiskové zprávy či vyjádření Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti a Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády České republiky.

Souhrnná zpráva o závislostech a Národní výzkum užívání návykových látek: Česká republika je stále zemí kuřáků a uživatelů psychoaktivních léků

Praha, 30. 5. 2024 – Vláda obdržela Souhrnnou zprávu o závislostech v České republice 2023, která přináší komplexní přehled založený na tematických zprávách vydaných v r. 2023, doplněný o aktuální situaci a vývoj. Zároveň jsou zveřejňovány výsledky nejnovějšího Národního výzkumu užívání návykových látek – celopopulační studie založené na reprezentativním vzorku občanů ve věku 15+ let, provedené v r. 2023. Výzkum navazuje na obdobné studie z let 2008, 2012, 2016 a 2020. Přináší cenná nová data o užívání legálních a nelegálních návykových látek i behaviorálních závislostech, která umožňují sledovat dlouhodobý vývoj situace.

Čtěte více

UŽÍVÁTE DROGY? KOLIK? PROČ? Česká republika spolu s dalšími téměř čtyřmi desítkami zemí chce lépe pochopit vzorce užívání nelegálních drog

Praha, 23. 5. 2024 – Právě byla zahájena Evropská on-line studie o drogách. Až do konce června je možné odpovědět na otázky v dotazníku na evropské platformě EU Survey. Studie je zcela anonymní. Dotazník je rozdělen do více částí – na vyplnění tak většinou stačí krátký čas, asi 10 minut. Mohou jej vyplnit lidé ve věku 18+ let, kteří v posledním roce užili některou z nelegálních drog, včetně konopí.

Čtěte více

Investovat do prevence je nutné a dlouhodobě se vyplácí (tisková zpráva)

Praha, 21. 5. 2024 – Ředitelka Odboru protidrogové politiky Lucia Kiššová a zástupci Odboru protidrogové politiky se účastnili konference, kterou pořádal Magistrát města Ústí nad Labem na téma „Prevence na školách a dopady užívání návykových látek“. Národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil se pak vzdáleně připojil na navazující tiskový briefing zaměřený na prevenci, financování oblasti prevence a významu nízkoprahových adiktologických služeb pro uživatele návykových látek.

Čtěte více

Dne 2. července 2024 se centrum EMCDDA stalo Agenturou Evropské unie pro drogy (EUDA).
Web agentury: https://www.euda.europa.eu Informační stránka o novém mandátu centra EMCDDA (agentury EUDA) je na webu EUDA k dispozici i v češtině - OTEVŘÍT Změnily se i e-mailové adresy zaměstnanců agentury, jsou nyní ve formátu jmeno.prijmeni@euda.europa.eu.