AVÍZO: Kulatý stůl k nejčastějším mýtům spojeným s pitím alkoholu a jeho zdaněním

, rubrika Press centrum

Kancelář Světové zdravotnické organizace (WHO) v České republice a Úřad vlády ČR – Odbor protidrogové politiky – pořádají ve spolupráci s Klinikou adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze, PAQ Research a platformou Ministr Zdraví u příležitosti Světového dne zdraví „Kulatý stůl k nejčastějším mýtům spojeným s pitím alkoholu a jeho zdaněním“. Po úvodních prezentacích bude následovat diskuse. 

Termín: středa 10. dubna 2024, od 10:00 hod. Místo: Kancelář Světové zdravotnické organizace v ČR, Rytířská 31, Praha 1.

Program

Zahájení: 10:00 h

Prezentace panelistů: 10:00 - 10:25 h

  • Zsófia Pusztai (zástupkyně WHO v ČR, Kancelář Světové zdravotnické organizace v ČR) - Úvodní slovo - Význam ochrany dětí před škodlivým vlivem reklamy na alkohol ve vztahu k „právu na zdraví" (5 min)
  • Jindřich Vobořil (národní koordinátor pro protidrogovou politiku, Úřad vlády ČR) - Navrhovaná opatření pro snížení dostupnosti alkoholu v České republice (5 min)
  • Pavla Chomynová (vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti, Úřad vlády ČR) - Užívání alkoholu v české populaci a jeho zdravotní a sociální dopady (5 min)
  • Miroslav Barták (vedoucí Centra veřejného zdraví se zaměřením na alkohol, Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze) - Chování a návyky týkající se užívání alkoholu mezi mladými dospělými v České republice (5 min)
  • Jakub Komárek (ekonom, PAQ Research) - Nejčastější mýty o zdanění vína a návrhy na změnu zdanění (5 min)

 

Diskuse a dotazy médií: 10:25 - 11:30 h

 

Moderátor Tomáš Šebek, chirurg a zakladatel platformy Ministr Zdraví.

 

Pro zájemce o účast

Zájemci o účast se mohou přihlásit a získat podrobnější informace u Jakuba Žáka do 9. dubna 2024 na e-mailu: eurowhocz@who.int

 

 


Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage