V říši hladových duchů - Blízká setkání se závislostí (kniha)

, rubrika Novinky

Bestseller kanadského autora Gabora Matého vyšel česky. Recenzi na knihu napsal Pavel Nepustil (psycholog a terapeut).

Recenzi knihy V říši hladových duchů zveřejnil časopis Respekt v prosinci 2020 pod titulkem Závislost je zoufalá snaha zaplnit prázdnotu. Pavel Nepustil uvádí, mimo jiné:

  • "Je to v současnosti jednoznačně nejlepší kniha o závislosti na českém trhu. Vychází z klinické praxe předního světového odborníka na závislosti, kombinuje poznatky mnoha vědních oborů, a navíc je napsána (a přeložena) tak čtivě, že je možné mít s ní podobně intimní vztah jako s oblíbeným románem. Zajímavé je, že nevyšla v nakladatelství zaměřeném na odbornou literaturu ani nebyla podpořena vědeckým grantem."
  • "Kniha je napsána pro široké publikum, ale rozhodně neurazí žádného vědce. Nejenže staví na nejvýznamnějších výzkumech souvisejících se závislostmi za posledních dvacet až třicet let, ale s mnohými autory těchto výzkumů se zná Maté osobně a cituje z přímé komunikace s nimi. Mnohem víc než vědce však Maté cituje lidi, kteří sami procházejí či prošli závislostí svou či někoho z blízkých - a tím oslovuje i čtenáře, kteří si kvůli tomu, co se děje v jejich životech, kladou základní a obtížně zodpověditelné otázky o povaze závislosti."

[Závislost je zoufalá snaha zaplnit prázdnotu, Nepustil, P., Respekt, 7. 12. 2020; https://www.respekt.cz/externi-hlasy/zavislost-je-zoufala-snaha-zaplnit-prazdnotu; zobrazeno 8. 12. 2020]

 


Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage