Poslanecká sněmovna schválila zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem

, rubrika Novinky

Informaci o schválení zákazu prodeje nikotinových sáčkům osobám mladším než 18 let přinesla média 12. ledna 2023.

Na stránkách Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR jsou informace k této právní úpravě dostupné v dokumentech - Sněmovní tisk 321 Novela z.o ochraně zdr.před škodlivými účinky návyk. látek - a v záznamech o hlasování: hlasování č. 62, 63, 64 a 65.

Z médií

Česká televize ve zprávě Zákaz prodeje nikotinových sáčků dětem získal podporu poslanců. Schválili i ochranu whistleblowerů z 12. 1. 2023 uvedla mimo jiné:

  • "Poslanci schválili novelu o zákazu prodeje nikotinových sáčků mladším osmnácti let. Novela zavádí stejnou regulaci, která už platí pro tabákové výrobky nebo pro elektronické cigarety. Za porušení zákazu by hrozila finanční sankce.
    Předlohu poslanci zpracovali s ministerstvem zdravotnictví. Vyhláškou omezí ministerstvo od července příštího roku obsah nikotinu v nikotinových sáčcích a upraví také vzhled obalů, aby nebyly tolik lákavé pro děti. Normu nyní projedná Senát."

Český rozhlas ve zprávě Legálně jen pro starší 18 let? Poslanci se shodli na zákazu prodeje nikotinových sáčků dětem mj. citoval předkladatele návrhu právní úpravy:

  • „Nikotinový sáček se stává fenoménem zejména mladé generace, a to navzdory skutečnosti, kterou potvrzují i lékaři a adiktologové, že riziko vzniku závislosti na nikotinu je obrovské u kohokoli, tím spíše u dětí a mladistvých,“ uvedli tvůrci novely.

 


Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage