PAQ Research: Nadměrné pití stojí Česko desítky miliard. Pomoci mohou i chytřejší daně

, rubrika Novinky

Nezisková společnost PAQ Research zveřejnila studii Jak na zdanění alkoholu: Komparativní analýza a doporučení reforem. Plné znění studie je dostupné ze stránek paqresearch.cz - z článku s titulkem Nadměrné pití stojí Česko desítky miliard. Pomoci mohou i chytřejší daně.

Citujeme z úvodní části článku Nadměrné pití stojí Česko desítky miliard. Pomoci mohou i chytřejší daně:

  • "Češi vypijí nejvíc alkoholu ze zemí Evropské unie. Daňové příjmy z alkoholu přesto patří mezi zeměmi EU a OECD mezi podprůměrné. Společenské náklady nadměrného pití se pohybují mezi 35 až 57 miliardami korun ročně, ať už jde o zátěž zdravotního a sociálního systému či sníženou produktivitu. PAQ Research v nové studii popisuje hlavní nedostatky ve zdanění alkoholu a přináší datově podložený návrh reforem. Stojí na omezení výjimek, mezi něž patří nulové zdanění tichého vína, sblížení dnes nesrovnatelného efektivního zdanění alkoholu v různých typech nápojů, motivaci výrobců k snižování obsahu alkoholu a automatické valorizaci spotřební daně, aby její reálná hodnota neklesala v čase. Počítá i s výhodnějším režimem pro malé vinaře a pivovary. Dvě navrhované varianty se liší v míře zdanění alkoholu v pivu, víně a cideru vůči alkoholu v lihovinách. Kromě snížení části společenských nákladů by reforma ročně přinesla 12 až 17 miliard korun státnímu rozpočtu. O část těchto zisků lze například snížit zdanění nízkopříjmové práce."

Celou studii Jak na zdanění alkoholu: Komparativní analýza a doporučení reforem je možno si stáhnout ze stránek paqresearch.cz. PDF je připojeno ke článku Nadměrné pití stojí Česko desítky miliard. Pomoci mohou i chytřejší daně.

 


Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage