EU chce porazit rakovinu - chce omezit kouření, alkohol a další škodlivé výrobky

, rubrika Novinky

Evropská komise představila počátkem února 2021 svůj první dlouhodobý plán boje proti rakovině. Jedním z cílů v rámci prevence je dosáhnout pomocí osvětových kampaní toho, aby v roce 2040 kouřilo tabák méně než pět procent obyvatel EU; nyní je to přibližně čtvrtina.

Z rozpočtu Evropské unie na program boje proti rakovině mají být vynaloženy 4 miliardy eur (přes 104 miliardy Kč), informovaly stránky EURACTIV.cz ve zprávě EU chce porazit rakovinu, investuje do prevence i výzkumu (3. 2. 2021).

Evropský plán boje proti rakovině je založen na čtyřech klíčových pilířích – prevence, včasná diagnóza, léčba a následná péče. Plán má být politickým závazkem EU. Jeho realizace bude vyžadovat souhlas členských států i Evropského parlamentu. Podrobnější informace jsou uvedeny ve zprávě EU míří do boje proti rakovině. Chce omezit kouření, alkohol a další škodlivé výrobky publikované rovněž na stránkách EURACTIV (27. 1. 2021). Další informace jsou dostupné ve zprávě Commission envisages tobacco-free Europe by 2040 in leaked cancer plan publikované na stránce EURACTIV.com.

EURACTIV.cz o evropském plánu boje proti rakovině:

Beztabáková generace do roku 2040

"Jedním z nejnebezpečnějších typů rakoviny je rakovina plic. V současné době lze přitom až 90 % případů rakoviny plic předejít omezením tabákových výrobků. Evropská komise by proto již příští týden měla přijít s návrhem vytvořit do roku 2040 tzv. „beztabákovou generaci“. Cílem je, aby do 20 let užívalo tabákové výrobky méně než 5 % unijní populace.

K tomu je podle Komise potřeba řádně kontrolovat tabákové výrobky napříč EU a přizpůsobit pravidla novému vývoji na trhu, na kterém v posledních letech zazářily například elektronické cigarety nebo bylinné výrobky určené ke kouření.

Komise uvažuje nad tím, že do roku 2023 zaktualizuje doporučení Rady o prostorách, kde se nesmí kouřit. Zákaz kouření v některých veřejných prostranstvích by se pak mohl týkat nejen klasických cigaret, ale i elektronických variant či jiných alternativních výrobků.

Evropská exekutiva také zvažuje zdanění tabáku, které by mohlo pomoci v boji se spotřebou tabákových výrobků zvláště u mladých lidí.

Součástí plánu Komise v boji s tabákovými výrobky je také revize několika právních aktů EU, jako je směrnice o tabákových výrobcích, směrnice o spotřební dani tabákových výrobků nebo právní rámec o přeshraničních nákupech tabákových výrobků soukromými subjekty."

Unijní boj proti alkoholu

"Komise chce zatočit i s alkoholem, který je podle dat z roku 2012 zodpovědný za více než 15 % úmrtí mužů a 30 % žen v souvislosti s rakovinou.

Podobně jako u tabáku zamýšlí unijní exekutiva přezkoumat evropskou legislativu týkající se zdanění alkoholu a přeshraničních nákupů alkoholových výrobků soukromými subjekty. EU by si měla posvítit i na internetový obchod a reklamu.

„Komise se bude snažit snížit spotřebu alkoholu i podpůrným programem pro zemědělské výrobky,“ píše se v návrhu unijního plánu."

[EU míří do boje proti rakovině. Chce omezit kouření, alkohol a další škodlivé výrobky, Fortuna, G., EURACTIV.cz, 27. 1. 2021;  https://euractiv.cz/section/aktualne-v-eu/news/eu-miri-do-boje-proti-rakovine-chce-omezit-koureni-alkohol-a-dalsi-skodlive-vyrobky/; zobrazeno 4. 2. 2021]


Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage