Zdravotní a sociální řešení problémů s drogami: Evropská příručka 2021

, rubrika Blog

On-line příručka ve čtyřech svazcích. První svazek vychází v říjnu 2021; poslední je plánován na začátek roku 2022. Vydavatel: Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA).

Úvod a první část z prvního svazku čtyřsvazkové příručky Zdravotní a sociální reakce na drogové problémy: evropský průvodce 2021 - Health and social responses to drug problems: a European guide 2021  - je dostupná ze stránek Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA). Během října budou vydány další části prvního svazku.

Příručka je na stránkách EMCDDA k dispozici pouze v angličtině. V tiskové zprávě se uvádí: Na základě čerstvého globálního přehledu důkazů a poznatků z 29 zemí (27 EU, Turecka a Norska) jsou miniguides navrženy tak, aby podporovaly odborníky z praxe a politiky při řešení negativních důsledků užívání drog. Zdroje jsou prezentovány v digitálním a modulárním formátu, jehož cílem je zlepšit přístupnost, být čitelnější na celé řadě zařízení a usnadňovat pravidelné aktualizace a překlady.

Je možno si objednat zasílání aktualizací: http://eepurl.com/hJyg3X. Pro překlad publikace do češtiny je možno využít překladač integrovaný do internetového prohlížeče.

Rozvrh říjnových vydání je obsažen v tiskové zprávě EMCDDA releases new European miniguides on responding to drug problems

Rozvrh vydání

18. říjen - Action framework for developing and implementing health and social responses to drug problems (Akční rámec pro rozvoj a provádění zdravotních a sociálních reakcí na problémy s drogami)

Svazek 1: Patterns of use (Vzorce užívání)

19. říjen - Cannabis: health and social responses (Konopí: zdravotní a sociální reakce)

20. říjen - Non-medical use of medicines: health and social responses (Nemedicínské používání léčiv: zdravotní a sociální reakce)

21. říjen - Opioids: health and social responses (Opioidy: zdravotní a sociální reakce)

22. říjen -  Polydrug use: health and social responses (Užívání více drog: zdravotní a sociální reakce)

25. říjen - Stimulants: health and social responses (Stimulanty: zdravotní a sociální reakce)

26. říjen - New psychoactive substances: health and social responses (Nové psychoaktivní látky: zdravotní a sociální reakce)

Další svazky

  • Harms: Drug-related deaths, Infectious diseases (Úmrtí související s drogami, Infekční nemoci)
  • Settings: Local communities, Prisons, Recreational settings, Schools, Workplaces (Místní komunity, Věznice, Prostředí zábavy, Školy, Pracoviště)
  • Vulnerable groups: Families, Homeless people, Migrants, Older people, Women, Young people (Rodiny, Osoby bez domova, Migrující osoby, Starší lidé, Ženy, Mládež)

 

 


Dne 2. července 2024 se centrum EMCDDA stalo Agenturou Evropské unie pro drogy (EUDA).
Web agentury: https://www.euda.europa.eu Informační stránka o novém mandátu centra EMCDDA (agentury EUDA) je na webu EUDA k dispozici i v češtině - OTEVŘÍT Změnily se i e-mailové adresy zaměstnanců agentury, jsou nyní ve formátu jmeno.prijmeni@euda.europa.eu.