Press centrum

Tiskové zprávy či vyjádření Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti a Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády České republiky.

Evropská zpráva o drogách 2019: EU čelí rekordní dostupnosti kokainu, inovativní výrobě a zneužívání syntetických drog či virtuální realitě

PRAHA, 06. 06. 2019 – Výsledky Evropské výroční zprávy o drogách, která se zabývá analýzou dostupnosti drog, trendy v jejich užívání, zdravotními problémy spojenými s užíváním drog a opatřeními k řešení, představil zástupce Agentury EU pro drogy (EMCDDA) Lucas Wiessing a vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík na Úřadu vlády ČR.

Nejnovější data ukazují rekordní počty záchytů kokainu v Evropě, obavy kvůli inovativní výrobě syntetických drog a kvůli otravám spojeným s jejich užíváním, dále také rozšíření užívání metamfetaminu, vysoké užívání konopí mezi mladými Evropany či potenciál využití digitálních nástrojů, které účinně pomáhají při prevenci a léčbě drogové závislosti a při minimalizaci škod. Národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová zdůraznila potřebu mapování oblasti zneužívání léčivých přípravků s obsahem psychoaktivních látek.

Čtěte více

Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage