Press centrum

Tiskové zprávy či vyjádření Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti a Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády České republiky.

Počet případů hepatitidy C stoupá. Přestože prevence ušetří miliony, ČR se potýká s nedostatkem sociálních pracovníků

Světový den boje proti hepatitidě připadá na 28. července. Společným cílem osvětových akcí a zdravotních programů po celém světě je eliminovat do roku 2020 virovou hepatitidu. Výměna injekčního materiálu, testování, kontaktní centra a terénní programy, i to jsou způsoby, kterými neziskovky chrání veřejnost před šířením infekce. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila se právě neziskové organizace dlouhodobě zasazují o snižování výskytu hepatitidy, nicméně jsou personálně silně poddimenzované.

Čtěte více

Češi více hrají, i když provozoven ubývá. V roce 2015 vsadili přes 152 miliard

PRAHA – Aktuální data z Výroční zprávy o hazardním hraní v České republice v roce 2015 ukazují, že došlo k nárůstu počtu osob, které mají zkušenosti s hazardním hraním, ať už v hernách, sázkových kancelářích, či na internetu. Přestože se meziročně počet provozoven s technickými hrami (automaty) snížil téměř o 19 %, celková výše vkladů do hazardních her vzrostla o 10 %. Je to dáno zejména zvyšujícím se zájmem o kurzové sázení a on-line hraní. Podle národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila je nutno věnovat pozornost ochraně on-line hráčů a soustředit finanční prostředky do prevence a léčby, jejichž pokrytí je v ČR v současnosti velmi nízké.

Čtěte více

Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage