Doporučení: Desatero manipulace s použitými plátěnými rouškami (pro adiktologické služby)

, rubrika Novinky

19. 3. 2020: Doporučení pro adiktologické služby pro případ, že se na ně obracejí klienti s žádostí o dekontaminaci/vyprání použitých látkových roušek k jejich dalšímu použití.

Adiktologickým službám se v případě, že se na ně obracejí klienti s žádostí o dekontaminaci/vyprání použitých látkových roušek k jejich dalšímu použití, doporučuje dodržovat následující zásady:

Desatero manipulace s použitými plátěnými rouškami

  1. Roušky od klientů jsou potenciálně vysoce infekční materiál.
  2. Pokud máte dostatek čistých roušek, dejte klientovi novou. Použitou bezpečně zabalte do silnějšího igelitového pytle a bezpečně zlikvidujte jako infekční odpad.
  3. Nedotýkejte se použitých roušek holýma rukama. Ideálně s nimi manipuluje pouze klient, který roušku vloží ihned do pračky či silnějšího igelitového pytle.
  4. Převzetí pracovníkem pouze v rukavicích a s respirátorem (či minimálně s rouškou), v ochranném oděvu (např. omyvatelná zástěra), vložit bezprostředně do pračky či igelitového pytle či plastové nádoby s víkem.
  5. Skladování co nejkratší dobu, v silném igelitovém pytli, který je bezpečně uzavřen nebo v plastové nádobě s víkem.
  6. Při vkládání do pračky pouze s ochrannými pomůckami (rukavice, respirátor/rouška, ochranný oděv)
  7. Praní pokud možno na 90 stupnů Celsia. Alternativou praní je vyvařit ve vodě několik minut trvajícím varem (v nádobě - hrnci určeném pouze pro toto vyvařování). Doporučuje se poté přežehlit na nejvyšší teplotu.
  8. Nádoby, povrchy včetně povrchu pračky, pomůcky, ochranné oděvy, které přišly do kontaktu s použitými rouškami, desinfikujte.
  9. Použití jednorázových roušek je praktičtější, lze je podomácku vyrobit z netkané textilie či kuchyňských utěrek (plus gumičky/provázek, sešívačka).
  10. Při péči o klienty dbejte na ochranu svého zdraví a zdraví ostatních klientů.

Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage