Téměř čtvrtina obyvatel ČR je závislá na tabáku, mladé stále častěji lákají alternativy (TZ SZÚ)

, rubrika Blog

Státní zdravotní ústav (SZÚ) informoval u příležitosti Světového dne bez tabáku 2023 o výsledcích reprezentativního šetření o užívání tabáku a alkoholu v rámci České republiky (NAUTA). Tisková zpráva s odkazem na plné znění výsledků.

SZÚ v tiskové zprávě Téměř čtvrtina obyvatel ČR je závislá na tabáku, mladé stále častěji lákají alternativy uvádí:

  • "V populaci České republiky bylo v roce 2022 celkem 24,4 % kuřáků různých druhů tabákových výrobků. Významně přibývá uživatelů elektronických cigaret a nikotinových sáčků. Zejména mladí od 15 let častěji sahají po alternativách, aniž by před tím kouřili klasické cigarety. Co se týká alkoholu, v mezinárodním měřítku zůstává Česká republika mezi zeměmi s velmi vysokou spotřebou. Vyplývá to z výsledků reprezentativního šetření o užívání tabáku a alkoholu v rámci České republiky (NAUTA), které každoročně uveřejňuje Státní zdravotní ústav u příležitosti Světového dne bez tabáku. Ten vyhlašuje Světová zdravotnická organizace již od roku 1987 a připadá na 31. května."

Tisková zpráva obsahuje hlavní výsledky týkající se užívání tabáku a alkoholu.

V příloze tiskové zprávy SZÚ jsou odkazy na soubory ke stažení:


Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage