Silnější marihuana neznamená silnější intoxikaci, ale je potřeba zkoumat dlouhodobé klinické a neurobehaviorální důsledky

, rubrika Blog

Článek Silnější marihuana neznamená silnější intoxikaci publikovaný v časopise 100+1 v červnu 2020 informoval o zjištěních výzkumníků z americké University of Colorado. Přinášíme podrobnější informace o studii, včetně odkazů na původní články.

Časopis 100+1

Článek Nový výzkum: Silnější marihuana neznamená silnější intoxikaci zveřejněný v časopise 100+1 vychází z tiskové zprávy Marijuana concentrates sharply spike THC levels but don’t necessarily get users higher, publikované Univesity of Colorado - Boulder 10. června 2020. Informující o studii, které se zúčastnilo 121 pravidelných konzumentů marihuany. Ve článku se uvádí m.j.:

"Během experimentu kuřáci užívali marihuanu s obsahem 16 nebo 24 procent THC a uživatelé koncentrátů produkty s obsahem 70 nebo 90 procent THC. Vědci zjistili, že rozdílný obsah THC v užívané substanci se projeví na rozdílném obsahu THC v krvi těchto lidí. Uživatelé koncentrátů s vysokým obsahem měli v krvi bezprostředně po užití průměrně 1 016 mikrogramů THC na mililitr krve a kuřáci silnější marihuany průměrně 455 mikrogramů THC na mililitr.

Badatele ale velmi překvapilo, že prakticky všichni účastníci experimentu subjektivně udávali podobný stupeň intoxikace a potvrzovala to i měření jejich kognitivních funkcí a duševního výkonu. Bez ohledu na míru intoxikace, dopady na zhoršení tělesných a duševních funkcí zmizely zhruba hodinu po užití."

Tisková zpráva University Colorado - Boulder

Tisková zpráva Marijuana concentrates sharply spike THC levels but don’t necessarily get users higher odkazuje na výsledky výzkumné studie publikované v časopise JAMA Psychiatry a uvádí nejen závěry citované českým 100+1, ale také to, že je nutné dále zkoumat dopady konopí na reálné uživatele užívající legální konopné výrobky - včetně testů střízlivosti. Zmiňuje také, že přestože 33 států USA legalizovalo léčebné užívání konopí a 11 dokonce legalizovalo rekreační užívání, oba způsoby užívání jsou na federální úrovni i nadále nezákonné. Z toho plyne, že vědci nemohou přinést konopí z legálního trhu do univerzitní laboratoře; používají mobilní laboratoř umístěnou ve dvou autech (dodávkách).

Výsledky výzkumu publikované v odborném časopise

Výsledky výzkumu byly publikovány v časopise JAMA Psychiatry pod názvem Association of Naturalistic Administration of Cannabis Flower and Concentrates With Intoxication and Impairment. Celý článek je v plném znění dostupný na stránkách časopisu JAMA Psychiatry (html, PDF). Závěr této publikace (pracovní překlad):

"V této studii bylo po krátkodobém užití konopí zjištěno opožděné vyvolání paměti a zhoršení rovnováhy i u běžných uživatelů, přičemž uživatelé koncentrátu (výtažku) vykazovali podobné nebo nižší úrovně subjektivní intoxikace drogou a krátkodobého zhoršení ve srovnání s uživateli rostlinných forem konopí s nižší potencí. Expozice THC však byla mnohem vyšší u uživatelů koncentrátu, což vyvolává obavy z možných dlouhodobých klinických a neurobehaviorálních důsledků používání koncentrátu."

  • [Zdroj: Association of Naturalistic Administration of Cannabis Flower and Concentrates With Intoxication and Impairment, L. Cinnamon Bidwell, PhD; Jarrod M. Ellingson, PhD; Hollis C. Karoly, PhD; et al, 10. 6. 2020, https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/fullarticle/2767219 Published Online: June 10, 2020. doi:10.1001/jamapsychiatry.2020.0927; zobrazeno 22. 6. 2020]

 


Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage