Je neuvěřitelné, jaké drogy ... (M. Miovský - rozhovor)

, rubrika Blog

Podcast Večery na FF UK - Neurazitelný podcast - rozhovor s prof. Michalem Miovským z prosince 2023 je dostupný ze záznamu.

Veřejně dostupnou část rozhovoru s prof. PhDr. Michalem Miovským, Ph.D., si můžete spustit ze zprávy s titulkem Michal Miovský rozhovor - Je neuvěřitelné, jaké drogy se někdy "chytnou", všechny bariéry už padly... (58:24 min) zveřejněné na webu podcasty.cz.

Prof. Miovský mimo jiné obsáhle hovoří o oboru adiktologie a potřebě změnit chápání oboru z téměř "paliativního" (péče o pacienty či klienty, které nelze vyléčit) na obor, který je schopen lidem nabídnout efektivní léčbu ve stádiu, kdy jim lze pomoci. Vysvětluje i jak se přístup k závislostem mění od morálního modelu, náhledu na závislost jako na  "morální poklesek, nedostatek vůle, mohou si za to sami" (který i nadále přetrvává u široké veřejnosti) k modelu léčby, bez stigmatizace.

Rozhovor byl vysílán v rámci internetového pořadu Večery na FF UK | Neurazitelný podcast - Epizoda 70. Plné znění (108 min) rozhovoru je přístupné jen v placené verzi.

 


Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage