Adult-use Cannabis Legalisation in Europe: the Final Countdown Begins

, rubrika Blog

Analytický článek psaný z pohledu investorů do konopného průmyslu, jehož název je možno přeložit jako Legalizace konopí pro dospělé Evropany: začíná konečné odpočítávání, byl zveřejněn na stránce Prohibition Partners v červenci 2021. 

Článek se zabývá možnými dopady legalizace užívání konopí u dospělých v Evropě, s odkazy na situací v USA a Kanadě. Barbara Pastori mj. uvádí, že ačkoliv Evropa oproti USA v tomto ohledu "zaostává", byly v některých zemích již podány či vznikají návrhy zákonů, které by umožnily užívání konopí dospělými osobami i mimo rámec zákonem regulovaného užívání konopí pro léčebné účely.

Podle autorky by legalizace konopí vedla rychle k převzetí až poloviny trhu legálním průmyslem konopí pro dospělé (zkušenost Kanady); nyní se roční prodej konopí na nelegálním trhu v Evropě odhaduje na 11 miliard EUR. Autorka se rovněž domnívá, že legalizace by ovlivnila distribuci konopí pro léčebné účely, kde by vývoj mohl směřovat od užívání konopí v rostlinné podobě k rozvoji farmaceutického konopného průmyslu.

[ADULT-USE CANNABIS LEGALISATION IN EUROPE: THE FINAL COUNTDOWN BEGINS, Pastori, B., Prohibition Partners, 16. 7. 2021; https://prohibitionpartners.com/2021/07/16/adult-use-cannabis-legalisation-in-europe-the-final-countdown/?mc_cid=dec647c95f&mc_eid=13c45c44b0; zobrazeno 26. 7. 2021]

Evropská zpráva o konopí - 6. vydání

Prohibition Partners provozují stránky zaměřené na zpravodajství a komentáře týkající se globálního konopného průmyslu. Poskytují také služby zaměřené na data, analýzy a strategické investiční poradenství.

Jedním z produktů dostupných na stránkách Prohibition Parters je zpráva European Cannabis Report: Sixth Edition, kterou je možno si stáhnout po vyplnění registrace. Zpráva dle autorů shrnuje vývoj legalizace konopí v Evropě, obchodní toky na kontinentu, obchodní příležitosti, léčivé přípravky na trhu a pacienty, kteří je užívají. Zvažuje také, jak COVID-19 ovlivnil trh v Evropě a co to znamená pro příští rok.


Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage