Existuje souvislost mezi nedostatkem spánku a užíváním drog?

, rubrika Blog

NIDA FOR TEENS, americká stránka určená teenagerům, učitelů a rodičům, informovala v červnu 2020 o souvislostech mezi nedostatkem spánku a užíváním drog u teenagerů.

Ve článku Is There a Connection Between Missing Sleep and Using Drugs? (Existuje souvislost mezi nedostatkem spánku a užíváním drog?) upozorňuje tým blogu NIDA na souvislost mezi nedostatkem spánku a užíváním drog, kterou zkoumali američtí vědci. Podle nich by dospívající měli spát 8-10 hodin denně. Dospívající, kteří spí méně, jsou podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) náchylnější ke zdravotním problémům, jako jsou obezita, cukrovka typu 2, problémům v oblasti duševního zdraví (včetně problémů s pozorností a chováním, a rovněž zraněním. Podle dat ze systému CDC pro sledování rizikového chování u mládeže (Youth Risk Behavior Surveillance System) byla u dospívajících, kteří spí 6 hodin denně pravděpobnost, že začnou užívat drogy asi třikrát vyšší, než u těch, kteří spali 8-9 hodin denně.

Jedním z citovaných zdrojů je výzkum Dose-Dependent Associations Between Sleep Duration and Unsafe Behaviors Among US High School Students [Matthew D. Weaver, PhD; Laura K. Barger, PhD; Susan Kohl Malone, PhD, RN, NCSN; et al; JAMA Pediatr. 2018;172(12):1187-1189. doi:10.1001/jamapediatrics.2018.2777], publikovaný v prosinci 2018. Další odkazy na zdroje, o které se článek v blogu NIDA opírá, najdete v článku samotném.

[Zdroj: The NIDA Blog Team, NIDA FOR TEENS, National Institute on Drug Abuse for Teens,  June 01, 2020, https://teens.drugabuse.gov/blog/post/there-connection-between-missing-sleep-and-using-drugs; zobrazeno 3. 6. 2020]


Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage