Odkaz na stránky pro podporu odvykání kouření najdou Češi přímo na krabičkách cigaret

, rubrika Press centrum

Tisková zpráva, 6. 9. 2016.

Praha, 06.09.2016 – Tabák zabije až 50 % svých uživatelů. Každoročně zemře přes 5 milionů kuřáků a dalších 600 tisíc nekuřáků zemře v důsledku dýchání zplodin kuřáků. V ČR umírá na nemoci způsobené kouřením každoročně přes 15 tisíc lidí. To jsou čísla z nových webových stránek pro podporu odvykání kouření www.koureni-zabiji.cz. Stránky nabízejí především odbornou pomoc kuřákům při odvykání. Odkaz na stránky se objevuje také na obalech na krabičkách cigaret, které jsou již v prodeji. V provozu je také nová Národní linka pro odvykání kouření 800 35 00 00.

Národní stránky pro podporu odvykání kouření Kouření-zabíjí.cz si kladou za cíl poskytnout relevantní informace o možnostech odvykání kouření, nabídnout odbornou pomoc a inspirovat příběhy lidí, kteří procesem odvykání sami prošli. „Jsem rád, že stránky vznikly, Česká republika je totiž obecně hodně liberální v oblasti kouření. Lidé vnímají tvrdé drogy jako nebezpečné, ale kouření či konzumaci alkoholu si do souvislosti s vážným ohrožením zdraví již tolik nedávají. Také jsme málo úspěšní ve vymáhání zákonných omezení, jako je zákaz prodeje cigaret dětem a mládeži, proto se potýkáme s tím, že nám například 11 % dětí v deváté třídě kouří každý den," uvádí národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Stránky nabízejí informace o tom, jak s kouřením přestat a proč přestat, kontakty na odbornou pomoc a telefonický kontakt na Národní linku pro odvykání kouření, která je v provozu denně od
10 do 18 hodin. Stránky odkazují také na centra pro závislé na tabáku, adiktologická centra a další zdroje pomoci.

Přestat kouřit neznamená pouze odložit cigaretu. Jakkoliv se tento krok zdá jednoduchý, tak není. Kouření je závislost. Své o tom ví i vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík„Prakticky každý kuřák se během své závislosti dostane do okamžiku, kdy chce s kouřením přestat, vím to jako bývalý kuřák i z vlastní zkušenosti," říká Mravčík a dodává:„Na stránky jsme proto umístili praktické rady a tipy pro kuřáky, kteří chtějí přestat sami třeba i svépomocí, pomůcky jako testy pro zhodnocení míry závislosti, odkaz na kalkulačku ztracených peněz, ztraceného času, ale také co největší množství odkazů na odborníky, kteří se zabývají odvykáním. Je důležité postupovat krok po kroku, ale nejdůležitějším prvním krokem je rozhodnutí přestat."    

To, že s kouřením přestat skutečně lze, dokládají příběhy úspěšného odvykání, které jsou na webu dostupné. Ukazují skutečné lidi, jejich skutečné problémy, ale také výhry nad závislostí na tabáku. „O cigaretách se mi už nezdá, už na ně nemyslím, když jsem ve stresu anebo smutná, naučila jsem se být sama se sebou. A doufám, že naposledy, protože přestávat fakt není snadný," zakončuje svůj příběh Katka.

Součástí stránek je také dotazník jako jednoduchá pomoc při hodnocení míry závislosti na nikotinu (cigaretách) u dospělých kuřáků. Po jeho vyplnění a odeslání se ihned zobrazí výsledek.„Dotazník pokrývá jednotlivé složky závislosti: nutkání kouřit, abstinenční příznaky, ztrátu kontroly, změněné vnímání času, snížený zájem o jiné aktivity a užívání přes vědomí si rizika,"doplňuje Mravčík.

Kouření-zabíjí.cz na krabičkách cigaret

Odkaz na stránky se objevuje také na nových obalech na cigaretách, a to jako součást tzv. kombinovaného zdravotního varování včetně obrázků. „Zahraniční zkušenosti z Austrálie, Francie či Británie ukazují efektivitu těchto opatření, kdy právě tyto a podobné obaly podněcují kuřáky k zamyšlení nad svým návykem a snižují poptávku po tabákových výrobcích a jejich atraktivitu," říká k novým krabičkám cigaret ředitelka Kanceláře WHO v České republice Alena Šteflová a ke spuštění nových národních stránek pro odvykání kouření dodává: „Kancelář WHO podporuje projekt Národních stránek pro podporu odvykání kouření a Národní linky pro odvykání kouření."

„Ohledně nových obalů na krabičkách cigaret nám studie říkají, že děti a mládež mohou obrázky odradit a posunout věk první zkušenosti o několik let, což naplňuje jednu z našich preventivních snah," vysvětluje národní protidrogový koordinátor Vobořil s tím, že situaci nezmění jedno či dvě opatření. „Musí to být soubor různých opatření jako důsledné vymáhání zákona, neprodávání do 18 let, cenotvorba, informovanost veřejnosti o dopadech kouření a prevence mezi dětmi a mládeží," dodává Vobořil.


Kontakt pro média

MgA. Renata Hladná
Média a PR, Odbor protidrogové politiky
M +420 728 302 397
hladna.renata@vlada.gov.cz

 


 

 


Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage