Press centrum

Tiskové zprávy či vyjádření Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti a Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády České republiky.

Útoky na centra SANANIM

Každoročně využije jejích služeb přes 7 000 klientů, převážně uživatelů drog. Za 20 let jde o téměř 60 tisíc klientů a 60 % z těch, kteří prošli ambulantní nebo pobytovou léčbou, dnes vede normální život bez drog. Řeč je o nestátní neziskové organizaci SANANIM, která od svého založení v r. 1990 působí v oblasti drogových závislostí. Lidem ohroženým drogami a jejich blízkým poskytuje pomoc v síti programů a služeb, které tvoří komplexní systém prevence, péče, léčby a resocializace. V poslední době se však množí útoky na centra SANANIM.

Čtěte více

Akce Alkohol odhalila stovky opilých dětí a potvrdila vysokou toleranci ke konzumaci alkoholu u nás

Přes 5000 příslušníků policie a 2000 účastníků státní správy a samosprávy zkontrolovalo od října do prosince 2015 téměř 4000 klubů a 18000 osob. Z toho bylo při kontrolách nalezeno 660 osob mladších 18 let, které požily alkoholický nápoj. Rekordmanem se stal chlapec ze Středočeského kraje, kterému policisté naměřili hodnotu 3,25 ‰. Policie byla nucena téměř 180 mladistvých omezit na osobní svobodě. Šlo o vůbec první rozsáhlou akci kontrol, do které bylo zapojeno nejvíce státních složek.

Čtěte více

Vláda schválila akční plány pro oblast alkoholu, tabáku a hazardu. Pomoc závislým a ochrana společnosti by měly být prioritami.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil a náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová společně představili Akční plány pro oblast tabáku, alkoholu a hazardu, které v uplynulém roce schválila vláda. Plány jsou součástí Národní strategie protidrogové politiky na období 2015−2018 a strategie Zdraví 2020.

Čtěte více

Nepřehlédněte: 29. 2. 2024 jsme zveřejnili Zprávu o alkoholu v ČR 2023 a Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v ČR 2023  zde na homepage